S A O P Š T E NJ E

S A O P Š T E NJ E

Uprava grada Rekaš, zajedno sa svojim projektnim partnerom, Opštinom Žagubica, Srbija, objavljuje da će 23.05.2019. u 14.00 sati, u sali za sastanke Gradske većnice Rekaš, biti održana konferencija za novinare organizovana povodom implementacije Evropskog projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Recas-Zagubica“.

Ukupna vrednost projekta iznosila je 1.414.018 eura, od čega 994.243,00 eura za grad Rekaš, a 419.775 eura za opštinu Žagubica. Period implementacije je bio 24 meseca. Projekat je finansiran iz programa Interreg-IPA Prekogranična saradnja Rumunija-Srbija.

Kroz projekat su nabavljena dva vatrogasna vozila velikog kapaciteta za grad Recas, multifunkcionalna oprema opremljena čistačem za sneg, zemljanom kantom, rezervoarom vode pod visokim pitiskom i zglobnom polugom za obrezivanje vegetacije duž puta i jaraka, strujni generator, kompresor, ispravljač, dve pumpe za vodu i alarmna sirena za stanovništvo. Istovremeno su kupljene viljuške, lopate, creva, uređaji za praćenje zaštite životne sredine, zaštitna oprema za vatrogasce volontere, oprema za svlačionice.

Opština Žagubica je ovim projektom opremljena cisternom za gašenje požara velikog kapaciteta i terenskim vozilom malog kapaciteta, terenskim izviđačkim automobilom, zaštitnom opremom za novoosnovane vatrogasce volontere, dve pumpe za vodu, namještajem za prostorije vatrogasnog tima.

Izrađena je i Zajednička studija o proceni terena i ekosistema u smislu uticaja i izbijanja i širenja požara kao i analiza karakteristika područja u skladu s adekvatnom prevencijom i zaštitom od požara i drugih prirodnih katastrofa sa predlogom  mera za lokalnu zajednicu u Žagubici i Rekašu, na rumunskom, srpskom i engleskom jeziku, za koje su organizovane video konferencije i zajedničke tematske grupe.

U okviru projekta organizovane su različite aktivnosti u cilju podizanja nivoa spremnosti za hitne situacije, kako za volonterske vatrogasce, tako i za stanovništvo oba partnerska grada. Organizovane su četiri zajedničke obuke vatrogasaca volontera u Žagubici i Recasu, a cilj ovih aktivnosti je kontinuirana obuka vatrogasaca, kako fizički tako i strateški, kao i jačanje prekograničnih odnosa vatrogasaca.

Gradonačelnik grada Rekaš

Ing. Pavel Teodor

 

Photo Pixabay