ORGANIZOVANA DVA ZAJEDNIČKA TRENINGA U OKVIRU PROJEKTA

ORGANIZOVANA DVA ZAJEDNIČKA TRENINGA U OKVIRU PROJEKTA

U okviru  realizacije projekta  „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“ RORS 40 u  Krepoljinu  su organizoavni zajednički treninzi  vatrogasaca iz Rekaša i Žagubice. Zajednički treninzi  imali su za  cilj,  nakon organizovanih akreditovanih obuka, da se razmene iskustva i znanja  dobrovaljaca iz Rekaša i Žagubice,  pokaže spremnost, efikasnost i odgovornost kod sprovodjenja simulativnih vežbi gašenja požara  i delovanja u vanrednim situacijama.

Tokom prvog dana zajedničkog treninga  preedstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Žagubice i Rekaša uz podršku predstavnika  štaba za vanredne situacije iz Požarevca i profesionalnih vatrogasaca iz Žagubice  realizovali su pokaznu simulativnu vežbu gašenja požara  na otvorenom  vatrogasnim vozilima koja su nabavljena u okviru projekta  „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“.

Tok zajedničkog treninga pokaao je spremnost dobrovoljaca iz žagubice i rekaša za efikasno delovanje u slučaju požara na otvorenom.

Drugog dana zajedničkog treninga predstavnici  prekograničnog  partnera iz Rekaša upoznali su se sa opremom i  prezentovan je rad  vatrogasne opreme  nabavljene u okviru projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“.U drugom delu treninga vatrogasci iz Rekaša i Žagubice , zajednički su realizovali  pokaznu simulatvnu vežbu delovanja  vatrogasaca u vanrednim situacijama odnosno u slučaju saobraćajne nezgode primenom  seta razvalnog alata.

U narednom periodu, a u skladu sa planiranim aktivnostima predvidjena je organizacija još jednog zajedničkog treninga koji će se organizaovati u Rekašu u Rumuniji.

Inače, projekat  „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“  realizuje se u okviru programa Prekogranične saradnje Srbija Rumunija, koji je finansiran od strane Evropske unije, u okviru instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA II) Realizacije projekta započeta je  u junu 2017.godine i trajaće do maja  2019.godine. Ukupan  budžet projekta  je 1.414.018 eura  od čega Evropska unija finansira  1.201.915,30 eura, a opštine Rekaš i Žagubica  sufinansiraju projekat sa 212.102.70 eura.

Osnovni cilj projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrdnim situacijama Rekaš Žagubica“  je da poboljša i unapredi uslove u prekograničnim opštinama za delovanje u vanrednim situacijama, osnaži lokalne aktere i doprinese efikasnijem delovanju u slučaju zaštite od požara, što će značajno doprineti smanjenju šteta prouzrokovanih požarima. Kroz projekat će se realizovati aktivnosti koje će identifikovati trenutnu situaciju u oblasti potencijalnih rizika, definisati strategiju reagovanja i delovanja u oblasti vanrednih situacija, unaprediti i poboljšati informisanje i znanja građana o značaju zaštite životne sredine.Kroz projekat je predviđena i nabavka vatrogasnih vozila i opreme u cilju efikasnijeg i bržeg delovanja  u slučaju požara i osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog dr