Izveštaj sa završne konferencije 28.5.2019.

Izveštaj sa završne konferencije 28.5.2019.

U okviru  realizacije projekta  „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“ RORS 40 U Žagubici je  održana završna  konferencija na kojoj su učešće uzeli predstavnici Ministarstva za evropske integracije,  javnih institucija, lokalne samouprave, predstavnici prekogranične opštine  Rekaš iz Rumunije, predstavnici Štaba za vanredne situacije, predstavnici lokalnih zajednica iz Bora,Kruševca  i Jagodine, predstavnici medija i predstavnici vatrogasne jedinice iz Žagubice i dobrovoljnog vatrogasnog društava iz Krepoljina.

Kroz projekat  „Vatrogasci i upravljanje vanrdnim situacijama Rekaš Žagubica“ostvareni su rezultati koji   poboljšavaju  i unapredjuju uslove za delovanje u vanrednim situacijam u prekograničnim opštinama i doprinose efikasnijem delovanju u slučaju zaštite od požara, što će, kako se očekuje  značajno doprineti smanjenju šteta prouzrokovanih požarima. Kroz projekat su realizovane  aktivnosti kojim su identifikovani problemi u oblasti vanrednih situacija  i  potencijalnih rizika, definisana je  strategija reagovanja i delovanja u oblasti vanrednih situacija, unapredjena su  i poboljšana znanja građana o značaju zaštite životne sredine.Kroz projekat su  nabavljena  vatrogasna i vozilo za čišćenje i održavanje puteva u zimskim mesecima  i vatrogasna oprema u cilju efikasnijeg i bržeg delovanja  u slučaju požara.Tokom realizacije projekta  osnovano je  dobrovoljno vatrogasno društvo u Krepoljinu.

Tokom završne  konferencije  prisutnima novinarima i predstavnicima lokalnih zajednica  obratio  se Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica koji се захвалио свим akterima na realizaciji projektnih aktivnosti i  istakao značaj projekta za prekogranične partnere , ali i značaj partnerstva dve prekogranične opštine koji je započet još krajem 2015.godine  usaglašavanjem ideja za projekat i potreba  lokalnih zajednica u cilju efikasnijeg delovanja  lokalnih samouprava u Rumuniji i Srbiji, a nastavljen  pripremom  i realizacijom projekta.

Rezultate projekta  vodećeg partnera, opštine Rekaš iz Rumunije predstavila je  Rozalia Boldizar, menadžer projekta koja je  izrazila zahvalnost opštini Žagubica za  podršku prilikom realizacije projekta  i značaj samog projekta za opštinu Rekaš.

-U toku dosadašnje realizacije projekta, uz neznatna odstupanja i opravdanih kašnjenja, sve planirane aktivnosti u Rekašu  uspešno su  sprovedene.Nabavljena je mehanizacija u ukupnoj vrednosti od oko 800.000 eura, odnosno 2 kamiona za gašenje požara, multifunkcionalna mašina, pumpe za vodu, agregat, električna sirena, uredjaj za nadgledanje  terena kompresor i zaštitna oprema za vatrogasce. Pored toga kao je napomenula Boldizar, sprovedene su i aktivnosti na unapredjenju i poboljšanju znanja  gradjana i učenika o značaju zaštite životne sredine, i uradjena je zajednička studija o delovanju opština u slučaju vanrednih situacija.

Milena Pajić, odgovorno lice na projektu  je istakla rezultate projekta u opštini Žagubica, a koje su se odnosile na  unapredjenje informisanosti gradjana,učenika i  zaposlenih u javnim ustanovama o značaju zaštite životne sredine i delovanja u vanrednim situacijama , nabavku opreme i vatrogasnih vozila, zaštitne opreme  i postavljanje informacionih tabli.

O značaju projekta  i očekivanim rezultatima govorio je Radiša Simonović, načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije i rukovodilac vatrogasne jedinice u Žagubici.

Učešće u  radu završne  konferencije uzela je  Vasilija Stanić,saradnik za podršku Nacionalnom telu u sprovodjenju programa prekogranične saradnje  Rumunija Srbija  pri Ministarstvu za Evropske integracije Republike Srbije, koja je istakla značaj projekata   za razvoj lokalnih samouprava u Republici Srbiji.

Inače, projekat  „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“  realizovan  je u okviru programa Prekogranične saradnje Srbija Rumunija, koji je finansiran od strane Evropske unije, u okviru instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA II) Realizacije projekta započeta je  u junu 2017.godine i trajala je  do kraja  maja  2019.godine. Ukupan  budžet projekta  je 1.414.018 eura  od čega Evropska unija finansira  1.201.915,30 eura, a opštine Rekaš i Žagubica  sufinansiraju projekat sa 212.102.70 eura.